Warmte productie.

We hebben een cv haard die behoorlijk veel van onze warmtebehoefte invult.


vanaf 1 januari 2009 Home »


Warmteproductie. We hebben drie vormen van warmteproductie en een tussen opslag.
- CV haard, die een opslagbuffer verwarmd.
- Warmtepomp voor de CV die door de warmte buffer loopt en zonodig uit de lucht warmte haalt. Thercon Fujitsu waterstage.
- Warmtepomp, lucht-lucht voor het tapwater met een 300L buffer die ook door de cv haard wordt verwarmt. Thercon waterstage.

Toen we hier kwamen wonen hebben we gekozen voor een CV haard. Reden toen was dat de bestaande openhaard alleen de woonkamer zou verwarmen en dat dan de kinderen op koude kamers boven zou zitten te studeren.

Nu hebben we een prachtige warmte energiebron, die door het gebruik van kort cyclische brandstof (gewoon hout) ook nog "sustainable" is.
Er kan hooguit gediscussieerd worden over de kwaliteit van de rookgassen.

We kwamen bij ernstig gebrek aan leveranciers helemaal in Zeeland terecht, bij het bedrijfje Pietro e Calore

- Website
De handleiding van de Termojolly 90 - download .pdf


Voordeel van een CV haard is dat de warmte het hele huis ingaat.
Nadeel is dat de door ons gekozen haard, handmatig bediend wordt. Door de hoeveelheid hout en de sterkte van het vuur bepaal je zelf hoeveel warmte je opwekt. De haard heeft alleen maar een veiligheidssysteem voor hoge temperaturen. Als het vuur dooft zal ook het cv water koud worden.

Onder het kopje "lessons learnt" zouden we ook noemen dat we misschien een te grote haard voor het huis hebben gekocht (piek vermogen 25Kw) en zeker als we in dit project het huis sterk gaan isoleren en kierdichten.
Dat is ook waarom er een warmwater buffer, die de warmte van de cv haard opslaat voor de periode dat we de haard niet stoken, in ons nieuwe systeem komt.
Ook hierbij geldt dat we de hoeveelheid warmte die we in deze buffer stoppen zelf in de gaten moeten houden en moeten stoppen met stoken als de buffer meer dan 90 graden is. Natuurlijk komt er een overstortvertiel die gaat lozen als we niet opletten, maar dat gaan we voorkomen natuurlijk.De Thercon warmte pompen.
Voor de overige warmte productie, in de herfst en het voorjaar wanneer we de cv haard minder of niet stoken hebben we warmte pompen geinstalleerd van Thercon hun Website hebben we twee warmte pompen hun Sanistage voor het warme water en de Waterstage voor de verwarming. Beiden halen de warmte voor 2/3 uit de lucht.responsible for our planet

© 2014 Wind & Water ·