Meten is weten,

Qurrent, Encsys, Meterstanden per dag, CO2, temperatuur meting, TNO en Drowa,


vanaf: juni 2013 en dec 2013 Home »


Al snel hebben we besloten om te gaan meten.
Want hoeveel stroom en gas gebruik je nu eigenlijk en vooral waar. Wat zijn de grootverbruikers
Hoe zit het met de temperatuur in huis, het CO2 gehalte, wat leveren de zonnepanelen eigenlijk, hoe is de temperatuur onder de vloer, hoe kierdicht is het huis.


Kierdichtheid. TNO heeft als onderdeel van hun meetcampagne aan ons huis, ook een kierdichtheidsmeting gedaan. Het verhogen van de kierdichtheid gaat ons heel wat opleveren. Ons huis is zo lek als een mandje, maar dat was ook heel gewoon in de tijd dat het werd gebouwd : 1970.

Aan het eind van de meting bleek dat het gat in het huis compleet bijna zo'n 700cm2 is. Dat is meer dan een A4-tje! Bedenk daarbij dat alle gewone ventilatie openingen dicht staan bij deze meting, dus roosters boven de ramen, maar ook ventilatie in toilet of badkamer is afgeplakt, evenals de afzuigkap.
Uit de rook detectie, om te bepalen waar de gaten zitten, bleek : dat eigenlijk alle raamrubber vervangen moeten worden, de voorgevel zeer lek is, alle ruimten die uitkomen op het dak lek zijn.
Voor Fase 2 gaan we dit dus rigoureus aanpakken.
Kierdichtheid Puls test . Voor het eerst in Nederland de Puls test Kierdichtings meting.
TNO heeft een proef laten doen door de Universiteit van Norwich, Dr. Edward Cooper, met een nieuwe methode van kierdichtmeting, met gebruik making van een luchtdruk puls.
Het principe van de test is eenvoudige een compressor brengt een vat op druk, deze druk (ca 10bar) wordt plotseling losgelaten en stroomt via een silencer het huis binnen. De woning is verder afgedicht op dezelfde manier als de blowerdoor test. een groot voordeel van de test is dat er geen enkele deur uit hoeft, deuren zijn vaak de zwakke punten voor kierdichting.
Het doen van de test kost bijna geen tijd, het afplakken van de gaten is het meeste werk.
Het systeem is nog int ontwikkeling en de verwachting is dat het een eenvoudige kist die een woning wordt ingereden en die binnen 15 minuten het resultaat op het schermpje laat zien.Infrarood opnamen Koppen Vastgoed heeft een meetbedrijf Impromet dat heeft IR foto's gemaakt van ons huis, waarvan een aantal hieronder gegeve. Bijzonder aan de IR opnamen is dat je natuurlijk anders naar de opnamen van binnenuit (daar moet alle zo warm mogelijk zijn en is koud fout) moet kijken dan die van buiten (daar moet alle zo koud mogelijk zijn en is warm niet ok).
De temperatuur van glas zegt helemaal niets veelal is het een reflectie, zoals te zien is in sommige foto's waarop gewoon een reflectie van een mens te zien is.
Het zijn vooral temperatuur verschillen die bekeken moeten worden en aanwijzing van een lek zijn.
Qbox
Met de slimme energie meter is het relatief eenvoudig om het stroomverbuik en in mindere mate het gasverbuik te meten.
Wij hebben daarvoor de Qurrent gekocht.

Hieronder metingen van Fase 1, ie. wel zonnepanelen, geen extra isolatie, kierdichting enzovoort, dus feitelijk voor de renovatie.Enecsys Zonnepanelen kan je zonder meetmogelijkheid kopen, daar hebben wij niet voor gekozen. Onze omvormers van Enecsys kunnen via internet uitgelezen worden en zo kennen we de dagproductie, zelfs per uur productie per omvormer. Onderstaand een paar dagen om een indruk te geven hoe het systeeem werkt en een excell grafiek van hoe dat dan dagelijks over het jaar uitpakt.Stopcontact vermogens meting. Om te weten welke apparaten in ons huis de groot verbruikers zijn, hebben we een setje vermogens meters gekocht en die in een aantal stopcontacten gestopt en daar weken, soms maanden lang in laten zitten. De onderstaande figuren geven ons verbruik aan.
Opvallend is in elk geval dat de grafische PC met twee grote schermen een van de grootverbruikers in huis is, doordat deze op een semi professionele manier gebuikt wordt is het een energieverslinder.
We hebben inmiddels de warmwaterboiler in de keuken op een tijdklok gezet zodat die alleen nog maar aangaat als we hem ook echt nodig hebben rond het avondeten.
Natuurlijk zijn wasmachine en droger de grootste energie verslinders en afgelopen winter hebben weekend was actie ook een aantal keren voor een verbuik van 20Kwh/dag gezorgd.Temperatuur /CO2 /luchtvochtigheid. TNO, DROWA, wij zelf.Meterstanden per dag. Een van de meest eenvoudige metingen is gewoon dagelijk de meterstanden opnemen, dat vereist alleen maar discipline.
We doen dat nu al een jaar lang vrijwel dagelijks en dat geeft leuke inzichten. Bijvoorbeeld de weekend wasdagen als de kinderen de was komen doen springen er uit. Zeker als de wasdroger ook nog word gebruikt.


responsible for our planet

© 2014 Wind & Water ·